Plonsgroep de Koelekupkes

Plonsgroep de Koelekupkes (kikkervisje) is ontstaan in 2004 met als doel de fundamenten van gezinsvereniging de Peddemoeek (kikker) verder uit te breiden. Tot dat moment waren er binnen de vereniging alleen mogelijkheden voor jeugdleden vanaf 8 jaar. Plonsgroep de Koelekupkes biedt gezinnen met kleine kinderen (0 tot 8 jaar) de mogelijkheid om samen gezellig bezig te zijn in het water. Basis is dat 1 van de ouders (of grootouders) volwaardig lid is van de club.

Als gezonde club werden er steeds meer Koelekupkes geboren en plonsgroep de Koelekupkes biedt deze gezinnen de mogelijkheid met hun kleine kinderen deel te nemen aan een gezellige ongedwongen zwembad activiteit. Om de twee weken wordt er ‘geplonsd en gespetterd’ en is het gezellig druk in het bad.

De deelnemende gezinnen zijn niet alleen positief over de mogelijkheid om samen met het gezin deel te nemen in het zwembad, ook de sociale contacten tussen gezinnen en kinderen wordt hierdoor versterkt. Dit blijkt ook uit de bezetting van het clubgebouw op avonden waar de Koelekupkes zwemmen. De barbediening moest uitgebreid worden om de vraag naar chocomel, tosti's en chips aan te kunnen. In het clubgebouw is zelfs een Koelekupkes hoekje gecreëerd waar de kinderen kunnen tekenen en spelen onder toezicht van de ouders.

En als wij als ouders soms vergeten dat we naar de Peddemoeek moeten dan worden wij er wel aan herinnerd door de Koelekupkes. Ze hebben vaak nog geen idee van dag en tijd maar wonder boven wonder weten ze wel wanneer het 'Koelekupkes dag' is. De diversiteit binnen de groep is redelijk groot, van 0 tot 8 jaar en natuurlijk de ouders die zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun kroost. Gelukkig werkt de onderlinge sociale controle goed en als de grotere Koelekupkes zich even gedragen als een echte Peddemoeeker dan worden ze onderling wel even aangesproken. Meestal is het zelfs andersom en houden de grotere de kleinere bezig in het water.

Al met al vormt plonsgroep de Koelekupkes een zeer welkome aanvulling op al die mogelijkheden die we al als vereniging bieden. Het is al een tijd geleden dat we zijn begonnen en we kunnen terugkijken op een gezellige en succesvolle tijd. In de praktijk ervaren we een sterke toename bij de jeugdopleiding, aangezien veel Koelekupkes (automatisch) doorstromen naar vervolg opleidingen. Het instructiebad zit nu vol met jeugd. Deze doorstroming geeft weer ruimte in het ‘Koelekupkes bad’.

Leden kunnen geheel vrijblijvend ervaren hoe leuk deelname aan Plonsgroep de Koelekupkes is. Een waarschuwing is ook op zijn plaats. Als ouders en kids eenmaal hebben ervaren hoe leuk het is om samen te spetteren, te douchen en daarna te genieten van een chocomel, tosti en …. (biertje) dan kun je niet meer zonder.

 

divider-duiker-witte-achtergrond